Αναπαλαίωση ξενοδοχείου Thermae Sylla Spa Hotel (Θέρμαι Σύλλα) και κατασκευή τριών νέων κτιρίων.
Η πλήρης αναπαλαίωση και επέκταση του ξενοδοχείου Thermae Sylla Spa Hotel στα Λουτρά Αιδηψού υλοποιήθηκε από την ΑΚΕΤ το 1995. Έως τότε το ξενοδοχείο στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η ΑΚΕΤ ανέλαβε και υλοποίησε μια πλήρη αναπαλαίωση – ανακατασκευή, διατηρώντας την εξωτερική εμφάνιση και αρχιτεκτονική, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τα διατηρητέα κτίρια. Στην ίδια έκταση, οικοδόμησε τρία ακόμη νέα κτίρια, αρμονικά με το ήδη υπάρχον διατηρητέο, ακολουθώντας και σε αυτά τους σχετικούς κανονισμούς περί νεοκλασσικής εμφάνισης και τεχνοτροπίας.
Με την αποπεράτωση των εργασιών το ξενοδοχείο ήταν ένα εντελώς νέο, πλήρως λειτουργικό κτίσμα, κατασκευασμένο και διακοσμημένο με σύγχρονα υλικά, ενώ διατηρούσε την όψη και την αρχιτεκτονική του παλιού νεοκλασσικού κτιρίου.
Ενδεικτικές Φωτογραφίες
Στοιχεία Θεμελίωσης και Κατασκευής
Αρχικό διατηρητέο κτίριο
Αξίζει να τονιστεί οτι κατασκευάσαμε ένα εντελώς νέο κτίριο, κυριολεκτικά μέσα στο παλιό.
Η αναπαλαίωση – ανακατασκευή ξεκίνησε από πάνω προς τα κάτω:
Πρώτα η αποξήλωση της σκεπής και μετά τοίχοι/χωρίσματα έως τον τρίτο όροφο όπου παρουσιάστηκε ανάγκη στήριξης του κτιρίου εσωτερικά στο πλάτος (εμφανίστηκε κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων των παλαιών εξωτερικών τοίχων, λόγω σαθρότητας).
Έτσι, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές σε όλο το κτίριο (εσωτερικά και εξωτερικά) και, μέχρι να “ξεγυμνωθεί” πλήρως το εσωτερικό του κτιρίου, στηρίζαμε και κατεβαίναμε.
Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε με τη θεμελίωση εσωτερικά του κτιρίου, που έγινε με κοιτόστρωση (ραντιέ).
Οι εργασίες συνεχίστηκαν από κάτω προς τα πάνω:
Πλάκα πρώτου ορόφου, πλάκα δεύτερου, πλάκα τρίτου και κάθε φορά στηρίζονταν τα εξωτερικά του κτιρίου με ντίζες.
Στο τέλος φτιάχτηκε νέα σκεπή με θόλο (3 όροφοι).
Κατασκευή νέων κτιρίων
Εδώ αξίζει να εστιάσουμε στο οτι, κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση, διαπιστώθηκε πως ανέβλυζαν μεγάλες ποσότητες νερού (υπόγειες πηγές).
Αυτό αντιμετωπίστηκε με ειδικές μελέτες που οδήγησαν σε μια σειρά εργασιών:
Στην αρχή, περιμετρικά του κτιρίου και σε απόσταση ενός μέτρου, φτιάχτηκε βαθύ χαντάκι για να μαζεύονται τα νερά.
Μέσα σε αυτό, τοποθετήθηκαν αντλίες κάθε λίγα μέτρα, οι οποίες λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να φεύγει όλο το νερό και να είναι στεγανή η έκταση της υπό κατασκευή θεμελίωσης.
Στη συνέχεια εξυγιάνθηκε το έδαφος ώστε να προχωρήσει η θεμελίωση, η οποία και εδώ έγινε με την τεχνική της κοιτόστρωσης (ραντιέ). Χρησιμοποιήθηκε μεγάλος αριθμός από 22άρια σίδερα, ενώ περιμετρικά του τοιχίου τοποθετήθηκε waterstop ώστε να μην περνάει το νερό μέσα.
Μετά κατασκευάστηκαν η οροφή του υπογείου, τα εξωτερικά του υπογείου, περάστηκε η μόνωση και αφού στεγανοποιήθηκε πλήρως, τα τοιχία. Όταν αναπτύχθηκε το μπετόν, τα σίδερα είχαν 5 cm απόσταση από το μπετόν ενώ μπήκαν μεμβράνες της εταιρίας SIKA.
Αφού ολοκληρώθηκε η μόνωση και σταμάτησαν οι αντλίες, το νερό γέμισε το κτίριο φθάνοντας τα δύο μέτρα ύψος και στα τρία νέα κτίρια. Με άλλα λόγια, τα κτίρια “κολυμπούσαν” μέσα στο νερό.
Γενικές πληροφορίες
Τα νέα κτίρια κατασκευάστηκαν με σκεπές κεραμιδιών και μικρούς θόλους, όπως ακριβώς το κεντρικό νεοκλασσικό, με το οποίο συνδέονται με κρεμαστούς χώρους κτισμένους πάνω σε πλατιές, παραδοσιακές καμάρες.
Ανακαινίστηκαν πλήρως οι εξωτερικοί χώροι, δημιουργήθηκαν αίθρια, κατασκευάστηκε μια κεντρική, δαντελωτή πισίνα 200 τετραγωνικών μέτρων και επίσης ένας κλειστός επισκέψιμος χώρος αρχαίων ευρημάτων (Τούρκικα Λουτρά).
Αξίζει να σημειώσουμε πως για τα τρία νέα κτίρια και για τις υπόλοιπες νέες κατασκευές χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και ειδικές κατασκευές θεμελίωσης καθώς η έκταση, όπως περιγράφτηκε, βρίσκεται πάνω σε πηγές νερού.